Tajne Povjesti

Konični lonci ovog tipa bili su prilično široko prepoznati u Rimskom carstvu i u nedostatku drugih dokaza često su nazivani posudama za skladištenje. Otkriće mnogih u ili blizu javnih klozeta dovelo je do sugestije da su one možda korišćene kao noćne posude, ali do sada je nedostajalo dokaza",

Tajne Povjesti

Novo istraživanje arheologa objavljeno u časopisu Journal of Archaeological Science: Reports otkrilo je da je keramički lonac iz rimske vile u Đeračeu (Sicilija) služio kao prenosivi toalet. Istraživači su analizirali materijal koji se sačuvao na unutrašnjoj strani posude i saznali da se tu radi o drevnim crevnim parazitima. Na osnovu rezultata istraživanja arheolozi su mogli da utvrde kada su Rimljani koristili keramički lonac kao prenosivi toalet, poznatiji kao noćna posuda ili nokšir.

"Konični lonci ovog tipa bili su prilično široko prepoznati u Rimskom carstvu i u nedostatku drugih dokaza često su nazivani posudama za skladištenje. Otkriće mnogih u ili blizu javnih klozeta dovelo je do sugestije da su one možda korišćene kao noćne posude, ali do sada je nedostajalo dokaza", kaže Rodžer Vilson, profesor na UBC odeljenju za klasične, bliskoistočne i verske studije koji rukovodi arheološkim projektom Đeračeu na Siciliji gde je posuda pronađena.

Ljudski kralješci postavljeni na stabljike trske

Arheolozi su u Peruu otkrili gotovo 200 primjeraka ljudskih kralježaka nanizanih na stabljikama trske, što upućuje na jedinstven način postupanja s mrtvima, koji nikada ranije nije dokumentiran u regiji, pokazala je nova studija

Međunarodni tim istraživača koji radi u dolini Chincha, na južnoj obali Perua, većinu je takvih nanizanih kralježaka pronašao u velikim domorodačkim grobovima poznatim kao "chullpas", koji datiraju stotinama godina unatrag i potječu otprilike iz vremena kada su u toj južnoameričkoj državi bili prisutni europski kolonizatori.

Arheolozi su ustanovili da je svaka od grančica trske s nanizana ukupno 192 kralješka u gotovo svim slučajevima napravljena od posmrtnih ostataka jedne osobe.