Preko Facebooka

Žena (59) se preko Fejsa dopisivala s “udovcem iz Hrvatske”, uplatila mu silan novac

Preko Facebooka
Da je prevarena, prekasno je shvatila 59-godišnjakinja iz Rovinja koja se preko društvene mreže dopisivala s “udovcem iz Hrvatske” u Jemenu. On je zadobio njezino povjerenje, a nesretna gospođa ostala je bez 185.000 kuna.

Društvene mreže i stranice za upoznavanje kriju brojne opasnosti, među kojima su najučestalije prijevare one romantične. Javio vam se muškarac ili žena koja baš s vama želi ostvariti kontakt. Zapravo, vi uopće ne znate kojeg se spola, dobi, narodnosti, izgleda ili lokacije krije osoba iza tog profila. Zanosna plavuša vrlo lako može biti stariji muškarac, a markantni sredovječni gospodin djevojka željna vašeg novca.

Dopisujete se, razviju se osjećaji, steknete povjerenje i kada vas ta osoba zatraži novac jer je u navodnoj nevolji, vi ga uplaćujete. Nikada to nemojte činiti, jer ćete završiti kao ova 59-godišnjakinja iz Rovinja.

Prekasno posumnjala da je riječ o prijevari

Ona je preko društvene mreže upoznala osobu koja joj se predstavila kao muškarac iz Hrvatske koji trenutno živi u Jemenu. Rekao joj je da je udovac i da ima kćer te ju zamolio da ona preuzme brigu o njoj ako se njemu nešto dogodi u ratu. Kada je zadobio povjerenje žene, javio joj je da je ranjen u ratu. Zamolio ju je da mu dostavi svoje osobne podatke i presliku osobne iskaznice, kao i novac za troškove slanja paketa u kojem će joj poslati svoje projekte koje će ostvariti u Hrvatskoj.

Žena je uplatila traženi novac, a muškarac je obećao da će joj sve vratiti kada dođe u Hrvatsku. Već sljedećeg dana, 59-godišnjakinja je dobila obavijest da treba uplatiti još novca, a muškarac je to opravdao s troškovima carine te je žena uplatila još novca.

No, čini se da počinitelju ni to nije bilo dovoljno te je tražio od nje još novca jer će inače završiti u zatvoru. Budući da je već uplatila oko 185.000 tisuća kuna, žena je posumnjala da je riječ o prijevari te je o svemu obavijestila policiju.

Kroz dopisivanje iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane pa čak iskazuju i ljubav.