Hamurabijev zakonik

Na vrhu stele prikazan je kralj kako stoji pred bogom Šamašom, zaštitnikom pravde, koji ga je pri sastavljanju propisa nadahnuo božanskom mudrošću. Uvodni tekst govori da su ga bog mudrosti Ea i Marduk poslali na zemlju da bi na njoj uspostavio red i mir.

Hamurabijev zakonik

Hamurabijev zakonik najglasoviti je zakonik naroda Staroga istoka. Babilonski kralj Hamurabi (1792.- 1750. g. pr. Kr.) ga je dao uklesati na kamenu stelu od diorita visine 2,62 m i objaviti narodu pri kraju svoje duge vladavine.

Na vrhu stele prikazan je kralj kako stoji pred bogom Šamašom, zaštitnikom pravde, koji ga je pri sastavljanju propisa nadahnuo božanskom mudrošću. Uvodni tekst govori da su ga bog mudrosti Ea i Marduk poslali na zemlju da bi na njoj uspostavio red i mir. Zakonik sadrži 282 propisa od kojih dio nije sačuvan u cjelosti. Stelu su u Suzi otkrili francuski arheolozi 1901. g. Donosimo neke propise:

            “Čl. 1 Ako čovjek optuži čovjeka i okrivi ga za ubojstvo, pa to ne dokaže, neka se optužitelj ubije.

            Čl. 3 Ako čovjek u parnici lažno svjedoči, pa rečeno ne dokaže, neka se čovjek ubije ako se u parnici radi o životu.

            Čl. 6 Ako čovjek ukrade hramovnu ili dvorsku imovinu, neka se ubije; i onaj tko je od njega primio ukradeno, neka se ubije.

            Č. 8 Ako lopov nije u mogućnosti da ukradeno nadoknadi, da se ubije.

            Čl. 21 Ako čovjek iskopa jamu i kroz nju provali u kuću, neka se pred njom ubije i u nju zatrpa.

            Čl. 22 Ako čovjek počini razbojstvo i bude uhvaćen, neka se ubije.

            Čl. 142 Ako žena čovjeka koja živi u njegovoj kući odluči napustiti ga da bi se posvetila poslovima i tako zapusti svoju kuću i ponizi svoga muža da se to dokaže; ako njezin muž odluči da je otjera, otjerat će je i ništa joj nije dužan dati na ime otpremnine. Ako je njezin muž nije odlučio otjerati i oženio se drugom ženom, prva žena može ostati u kući svoga muža kao robinja.

            Čl. 195 Ako sin udari oca, da mu se odsječe ruka.

            Čl. 196 Ako čovjek izbije oko pripadniku imućnije klase, da se izbije njegovo oko.

            Čl. 229 Ako graditelj čovjeku sagradi kuću, ne uradi je čvrsto i kuća se koju je sagradio sruši, pa usmrti vlasnika kuće, taj graditelj da se ubije.

            Čl. 282 Ako rob svojemu gospodaru kaže: Ti nisi moj gospodar, njegov gospodar treba dokazati da je to njegov rob i neka mu odsiječe uho.”