Veo Veronika

Tko ima pravi Veronijski veo - ako uopće postoji pravi? I posjeduje li nadnaravne moći?

Veo Veronika

Polemika koja okružuje Torinsko platno vjerojatno neće nikada završiti. Znanstveno je ispitivanje utvrdilo da potječe iz 11. ili 12. stoljeća - iako je proces koji je stvoren još uvijek nije sigurno poznat - ali oni koji vjeruju da je to zapravo pokopna platna Isusa iz Nazareta i da je čudesno nosi njegovu sličnost, ne može biti obeshrabren.

Što je Veronika veo?

Pluta nije jedini relikt koji vjeruje da otkriva sliku Krista. Nešto manje poznat, ali jednako dobro čuvan i cijenjen (i osporavan), je Veo Veronica . Prema legendi, pobožna matrica Veronica je sažala na Isusa dok je nosio svoj križ ulicama Jeruzalema na putu do raspeća na Kalvariji. Krenula je naprijed od gomile i obrisala krv i znoj joj se s lica. Zahvaljujući svojoj ljubaznosti, Isus je radio čudo i ostavio mu je lice na platnu kao na platnu. Legenda kaže da veo ima iscjeliteljske moći.

Priča se uglavnom održava u vjeri od strane Rimokatoličke crkve, koja obilježava događaj u korizmenom ritualu pod nazivom "Postaje križa" i čak navodi Veronika među svojim svecima, iako čini se da nema dovoljno ili nikakvih dokaza da je događaj zapravo ili da je Veronica ikad postojala.

Ne spominje se događaj ni u jednom od novozavjetnih evanđelja.

Godine 1999., međutim, istraživač je najavio da je pronašao Veroniju veo skriven u samostanu na planinskim planinama Italije. To može biti iznenađenje mnogim katolicima koji su mislili da je veo bio u rukama Vatikana, gdje se jednom godišnje izvuče iz uske sigurnosti i otkriva se javnosti.

Dakle, koji je pravi veo, ako i jest?

Povijest vela

Prema katoličkoj mreži Veronica je zadržala veo i otkrila ljekovita svojstva. Rečeno je da je izliječila cara Tiberija (onoga što ne kaže) s velom, a zatim ga je ostavio u skrbi pape Clementa (četvrtog Pape) i njegovih nasljednika. Navodno, već je u njihovim rukama, zaključan i zaključan u Bazilici sv. Petra. Naveden je među brojnim dragocjenim relikvijama bazilike.

Heinrich Pfeiffer, profesor kršćanske povijesti umjetnosti na Vatikanskom sveučilištu Gregoriana, kaže da je veo u Sv. Petru samo primjerak. Izvorni, kaže on, zagonetno je nestao iz Rima 1608. godine i da Vatikan prosljeđuje kopije kao izvornik kako bi izbjegao razočaravajuće hodočasnike koji ga dolaze na njegov godišnji prikaz. To je Pfeiffer koji tvrdi da je ponovno otkrio autentični veo u kapucinskom samostanu u malom selu Manoppello u Italiji.

Prema Pfeifferu, legenda o Veronijinim zavjesama može se pratiti samo oko četvrtog stoljeća, te da se do srednjeg vijeka nije povezivalo s pričom raspeća. Izvorni veo, nepoznat izvorni izvor, ostao je u Vatikanu od 12. stoljeća do 1608. godine, gdje su ga hodočasnici služili kao stvarni Kristov lik.

Kada je papa Pavao V naručio rušenje kapele u kojoj je veo bio sačuvan, relikvija je prebačena u arhive Vatikana, gdje je bio katalogiziran, zajedno s crtežom.

Velet je tada nestao, kaže Pfeiffer. Nakon 13 godina traganja, uspio je pratiti Manoppellu. Zapisi koji se čuvaju u samostanu otkrivaju da je veo bio ukraden od strane žene vojnika koji ju je prodao plemiću Manoppellu da bi muža iz zatvora. Plemeniti je, pak, darovao kapucinskim redovnicima koji su ga stavili u okvir od oraha između dva stakla. I od tada je u svom samostanu.

Paranormalno svojstvo?

Nakon razmatranja "prave" zavjese, Pfeiffer tvrdi da posjeduje neka neobična, eventualno čak natprirodna svojstva. Mjerenje od 6,7 do 9,4 inča, Pfeiffer kaže da je tkanina gotovo prozirna s crvenkasto-smeđim oznakama koje prate lice bradatog, dugogodišnjeg muškarca.

Lice postaje nevidljivo, ovisno o tome kako ga svjetlost udari. "Činjenica da se lice pojavljuje i nestaje ovisno o tome gdje dolazi svjetlost", rekao je Pfeiffer, "u sebi se smatrao čudom u srednjem vijeku, to nije slika. slika, ali to je boja krvi. "

Pfeiffer također tvrdi da digitalne fotografije vela pokazuju da je njegova slika identična s obje strane - podvig, kaže on, koji je nemoguće postići na drevni datum koji je stvoren. Ili je to samo zato što je tkanina tako tanka da se ista slika može vidjeti na obje strane?

Ovjeravanje Velog Veronija

Autentičnost veo daleko je od uvjerljivosti. Vela još nije podvrgnuta pažljivim znanstvenim testiranjima ili datiranjem na način na koji Torinoski toranj ima. Tehnike izrade ugljika-14 trebale bi biti u stanju procijeniti njegovu pravu dob. Već se neki Pfeifferovi kolege ne slažu s njegovim zaključcima. "Pfeiffer je možda pronašao objekt koji se štovalo u srednjem vijeku", rekao je dr. Lionel Wickham s fakulteta božanstva u Cambridgeu, a John Follain je napisao za The Sunday Times u Londonu ", ali je li to datum ranih događaja još jedna stvar „.

Neki vjernici koji prihvaćaju da su oba platna i veo autentični čudesni ikoni upućuju na činjenicu da su slike na oba komada tkanine izrazito slične - čini se da predstavljaju isti čovjek. Povjesničari sumnjaju, međutim, da je slika na zavjesu zapravo bila stvorena kao namjerna kopija lica na platou.

I zato je veo dobio ime koje je podiglo legendu: Veronica (vera-icon) znači "pravi lik".