Top 10 vjerskih misterija

Čini li se čuda? Jesu li anđeli stvarni? Da li molitva radi? Ovo su neki od fenomena za koje znanost nastoji pronaći racionalna objašnjenja, a za vjernike ne trebaju objašnjenja. Ali, deset otajstava koje se razmatraju u nastavku, i dalje su zanimljive mnogim ljudima, samo iz znatiželje i podložni su istinskom istraživanju paranormalnih istražitelja.

Top 10 vjerskih misterija

Čini li se čuda? Jesu li anđeli stvarni? Da li molitva radi? Ovo su neki od fenomena za koje znanost nastoji pronaći racionalna objašnjenja, a za vjernike ne trebaju objašnjenja. Ali, deset otajstava koje se razmatraju u nastavku, i dalje su zanimljive mnogim ljudima, samo iz znatiželje i podložni su istinskom istraživanju paranormalnih istražitelja. U svakom pojedinom redoslijedu, ovdje su prvih deset vjerskih misterija i čuda.

Marijino ukazanje

Stoljećima su Marija, Isusova majka, prikazana diljem svijeta. Značajna ukazanja uključuju: Guadalupe, Meksiko (1531); Fatima, Portugal (1917); Lourdes, Francuska (1858); Gietrzwald, Poljska (1877); između ostalih. Zahtjevi za prosvjedi nastavljaju se do danas, najpoznatiji u Međugorju. Godine 1968., marijanska ukazanja čak je navodno živjela u Zeitounu u Egiptu. U tim vizijama Marija obično traži ljude da mole i ponekad čine proročanstva, od kojih su najpoznatiji oni u Fatimi . Skeptici smatraju ove vizije kao halucinacije ili masovnu histerije, dok drugi istraživači koji traže objašnjenja za ove događaje čak su uspoređivali ukazanja s NLO susreti .

Angel susreta

Zapisane su knjige i bezbrojne su priče ( uključujući i ove stranice ) o ljudima koji vjeruju da su imali osobne susrete s bićima koja kažu anđeli. Ponekad ih se opisuju kao bića svjetlosti, a druga puta kao iznimno lijep ljudi, pa čak i kao obični ljudi koji gledaju. Oni se gotovo uvijek pojavljuju u vrijeme potrebe. Ponekad je potreba duboka - osoba koja je na samoubojstvu - a u drugim je prilikama relativno svjetovna: mlada žena sama sama noću dobiva plosnu gumu i pomaže joj se stranac koji izgleda kao da dolazi iz nigdje, a zatim nestaje bez traga.

Kovčeg saveza

Starozavjetna knjiga izlaska detaljno opisuje kutiju presvučenu zlatom, da su Izraelci sagradili Božje upute da sadrže razbijene tablete na kojima su napisane izvorne Deset zapovijedi. Ne samo to, Bog je također rekao: "Ondje ću se s tobom sastajati i razgovarati s vama ... o svemu što ću vam dati zapovijedi sinovima Izraelovim." Izraelci su je nosili sa sobom na putovanjima i čak u bitci jer je rekao da imaju nevjerojatne moći. Neki misle da je Kovčeg doslovno predajnik Bogu i smrtonosno oružje, ali ono što se s njom dogodilo je još tajanstveno. Mnogi istraživači vjeruju da Arka i danas postoji - skrivena i zaštićena od javnog mnijenja.

Incorruptibles

Neukrotivi su tijela svetaca koja se čudesno ne propadaju - čak ni nakon nekoliko desetljeća ili čak stoljeća ili više. Tijela često leže u javnosti u crkvama i svetištima. Sveci uključuju: sv. Klara iz Asiza, sv. Vincent De Paul, sv. Bernadette Soubirous, sv. Ivana Bosca, bl. Imelda Lambertini, sv. Katarina Labouré i mnogi drugi. Čak je i tijelo pape Ivana XXIII poznato kao dobro očuvano. Slučaj Blažene Margarete iz Metole pripovijeda se u članku Fortean Timesa , koji nas sačuvaju: "Umrla je 1330. godine, ali 1558. godine njezini ostaci su morali biti prebačeni jer je njezin lijes trzao. Svjedoci su bili zaprepašteni da su pronašli kao lijes , odjeća je propala, ali Margaretovo osakaćeno tijelo nije imalo.

Stigmata

Jedno od jezivih i kontroverznijih čuda je stigmata , kada je netko neobjašnjivo pogođen Isusovim raskršćima, obično na dlanovima i stopalima. Taj fenomen seže barem do sv. Franje Asiškoga (1186.-2226.), A od tada su mnogi sveci tvrdili. Najpoznatiji stigmatist u novije doba je Saint Pius iz Pietrelcine , inače poznat pod imenom Padre Pio (1887-1968). Mnogi neslužbeno priznati stigmatici pokazali su se prijevarama, nakon što su na različite načine nanijeli rane na sebe. Čak je i otac Pio optužen da je ranio kisele kiseline. Osim čudesnog, još jedno moguće objašnjenje je psihosomatska - ferventna vjera koja zapravo fizički manifestira rane.

Ikone za plakanje i krvarenje

Kipovi, slike i slične slike Isusa, Marije i svetaca koji izgledaju da plaču ili čak krvare rutinski se javljaju diljem svijeta; postoje brojne tvrdnje svake godine. Jedna je slika Isusa koji visi u Betlehemskoj crkvi rođenja, iznad mjesta na kojemu se Krist kaže da je rođen; Čini se da plače crvene suze. Ostali uključuju: Madu plaču u Torontu, Kanada; ikona Marija u St. Georgeu Antiohijskoj pravoslavnoj crkvi u Ciceriju u Illinoisu; ikona života Kristove koja prožima čisto maslinovo ulje u Antiohijskoj pravoslavnoj crkvi sv. Marije u Syneyju, Australija; i mnoge, mnoge druge. Skeptici sumnjaju na prijevaru u svim tim slučajevima, a testovi su uvijek "neuvjerljivi", što ih čini vjerom.

Iscjeliteljska moć molitve

U tijeku je rasprava o iscjeliteljskoj moći molitve . Jedan mjesec vidjet ćete članak o eksperimentu koji pokazuje da je molitva bila statistički relevantna u liječenju bolesnika, a sljedeći mjesec drugi eksperiment pokazuje da to nije imalo nikakvog učinka. Ako se pokaže da molitva doista ima učinak, koji je mehanizam uključen? Je li doista čudo, ili postoji neki psihički ili kvantni učinak koji još ne razumijemo? I koliko je to moćan? Klasični skeptični izazov je: Molite se da se nogu jedne amputee vrati i vidjeti koliko dobro to funkcionira.

Toranj Torina

Bez obzira na to koliko je znanstveno testiranje učinjeno Torinskom pokrovu, rezultati nikada neće biti zadovoljeni svima. Oni koji to žele vjerovati Isusovu ukopnu tkaninu, neće se potresti njihova vjera, unatoč datiranju ugljika i drugim testovima . Pokrov je četveronožna traka od platna na kojoj je slabo utisnuta sličnost čovjeka koji čini da nosi rane raspeća. Vjernici vjeruju da je to doista slika Isusa, čija je sličnost čudesno utisnuta u platno, vjerojatno u vrijeme njegova uskrsnuća. Radio-karbon iz 1988. godine zaključio je da poklopac potječe samo negdje između 1260. i 1390. godine. Jedna nedavna teorija jest da je riječ o stvaranju Leonardo da Vincija .

Papinska proročanstva

Nekoliko pape Katoličke crkve nisu bili samo predmeti proroštva, već su bili i proroci. Vizija pape Pija XII (1939.-58.), Primjerice, izazvala ga je da primijeti: "Čovječanstvo se mora pripremiti za patnje kakve nikada prije nije doživio ... najtamniji od potopa." I papa Pio IX. (1846.-78.) Prorokovao je: "Doći će veliko čudo koje će ispuniti svijet s čuđenjem, a ovo čudo će prethoditi pobjeda revolucije. ismijavati, šamarati i mučeni. " Da li to opisuje sadašnje krize Crkve? Najznačajnije su proročanstva sv. Malachija , koja je predvidjela vladavinu svakog Pape od 12. stoljeća.

Zvijezda Betlehema

Dok vjernici prihvaćaju Novozavjetna evanđelja kao činjenicu, vjerski učenjaci i znanstvenici često traže znanstvenu osnovu za mnoge događaje koje opisuju. Onaj koji se svake godine ponovno obnavlja za Božić je Zvijezda Betlehema . Prema Matejevu evanđelju, maji (inače poznati kao Tri kralja) stigli su u Jeruzalem u potrazi za novorođenim "Kraljem Židova", rekavši da su slijedili pokretnu "zvijezdu" kako bi stigli. Vjernici kažu da je to sigurno čudo koje je proglasilo rođenje Mesija, no drugi istraživači kažu da bi "zvijezda" mogla biti nešto drugo: kometa, planetarna povezanost, planet Jupiter, supernova ili čak NLO.