CO2 u atmosferi ne prestaje rasti

Novi podaci Copernicus Climate Change Servicea (C3S), implementiranog od strane Europskog centara za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) u ime Europske komisije uz financiranje Europske unije, pokazuju da je posljednjih sedam godina na globalnoj razini ujedno i najtoplije ikad […]

CO2 u atmosferi ne prestaje rasti

Novi podaci Copernicus Climate Change Servicea (C3S), implementiranog od strane Europskog centara za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) u ime Europske komisije uz financiranje Europske unije, pokazuju da je posljednjih sedam godina na globalnoj razini ujedno i najtoplije ikad zabilježenih.

Zanimljivo da unutar ovih sedam godina 2021., koja je bila tek neznatno toplija od 2015. i 2018., spada među hladnije, s prosječnom temperaturom na svjetskoj razini 0,3°C višom od referentnog razdoblja 1991.-2020., ali istovremeno i 1,1 do 1,2°C višom od predindustrijskog razdoblja sredinom 19. stoljeća.

Što se Europe tiče, deset najtoplijih godina nastupilo je od 2000. godine, od čega se čak sedam  smjestilo u razdoblju 2014.-2020. godine. Ukupno gledano, u Europi je prošla godina bila tek 0,1°C iznad prosjeka referentnog razdoblja 1991.-2020., čemu je doprinijelo nešto hladnije razdoblje krajem prošle zime i početkom proljeća. Lipanj i srpanj to su “nadoknadili”, smjestivši se na drugo mjesto vječne ljestvice najtoplijih ljetnih mjeseci.

Iako je, dakle, prošla godina globalno bila među hladnijima u proteklom razdoblju, Europa je tijekom nje iskusila ljeto s ekstremnim vrućinama, pri čemu su padali i temperaturni rekordi. Na Siciliji je zabilježeno čak 48,8°C što je 0,8°C više od prethodnog europskog rekorda, no još nije službeno potvrđen od strane Svjetske meteorološke organizacije (WMO). Vrući i suhi uvjeti prethodili su intenzivnim i dugotrajnim šumskim požarima, osobito u istočnom i srednjem Sredozemlju, a Turska je bila jedna od najteže pogođenih zemalja, uz Grčku, Italiju, Španjolsku, Portugal, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Alžir i Tunis. Najtoplije ljeto na našem kontinentu ikada popraćeno je s nekoliko toplinskih valova na Sredozemlju tijekom srpnja i dijela kolovoza te snažnim poplavama u središnjoj Europi.

Nastavljen je i trend porasta koncentracije ugljikovog dioksida i metana, kao najznačajnijih stakleničkih plinova u atmosferi, za koji u Copernicusu kažu kako nema naznaka da će usporiti.

“2021. je bila još jedna godina ekstremnih temperatura s najtoplijim ljetom u Europi, toplinskim valovima na Mediteranu, a da ne spominjemo neviđeno visoke temperature u Sjevernoj Americi. Posljednjih sedam godina bio je sedam najtoplijih do sada. Ovi događaji su ozbiljan podsjetnik da moramo promijeniti način života, učiniti odlučne i učinkovite korake prema održivom društvu i raditi kako bismo smanjili neto emisije ugljika”. – upozorava Carlo Buontempo, direktor Copernicus Climate Change Servicea.