Olimpijski odbor

Pravilo broj 50 MOO-a zabranjuje bilo koji oblik „demonstracija ili političke, vjerske ili rasne propagande“ na sportskim terenima ili na podijima.

Olimpijski odbor

Sportaši koji sudjeluju u bilo kojem obliku „demonstracija ili političke, vjerske ili rasne propagande“ bit će kažnjeni.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) kao globalno tijelo koje nadgleda Olimpijske igre najavilo je da će svi sportaši koji na tom događaju čine političke geste biti kažnjeni i da je pravilo volja većine uključenih sportaša.

Odluka znači da su geste poput klečanja ili podizanja šake zabranjene na Olimpijskim igrama, iako se takve gnusne pojave i dalje pojavljuju na raznim sportskim događanjima.

Pravilo broj 50 MOO-a zabranjuje bilo koji oblik „demonstracija ili političke, vjerske ili rasne propagande“ na sportskim terenima ili na podijima.

Odbor je anketirao trećinu sportaša koji će biti uključeni u predstojeća natjecanja i utvrdio da većina želi da se pravilo provede.

Čelnica povjerenstva za sportaše MOO-a Kirsty Coventry, koja je nadgledala istraživanje, komentirala je: „Ne bih željela da nešto odvrati pozornost od moje konkurencije i oduzme to. Tako se osjećam i danas.“

Na pitanje hoće li sportaši koji čine takve geste biti kažnjeni, Coventry je rekla: „Da, to je točno“, dodajući „većina sportaša s kojima smo razgovarali to traži.“

Britansko olimpijsko udruženje izrazilo je protivljenje ovoj odluci MOO-a, a predsjednik međunarodnog upravljačkog tijela za atletiku World Athletics Lord Coe također je rekao da sportašima treba dopustiti da kleknu tijekom ceremonija dodijele olimpijskih medalja.

Brojni ljubitelji sporta uvelike su se usprotivili takvim gestama koje služe promidžbi anti-bjelačkog rasizma i laži o tobožnjoj diskriminaciji crnaca.

Neki su igrači također izrazili protivljenje klečanju u ime BLM-a. Primjer toga je i tamnoputi nogometaš Nottingham Foresta Lyle Taylor koji je izjavio da više neće sudjelovati u takvim predstavama prije utakmica, opisujući organizaciju Black Lives Matter kao „marksističku skupinu“ koja potiče „rasne nemire“.