Molière

Naime u u toj fazi stvaranja te naravno ismijavanja određenih slojeva društva, razvio je talijansku komediju intrige u društvenu komediju i komediju običaja s tragikomičnom pozadinom u kojima veličina komičnoga doseže dimenzije tragičnoga.

Molière

Molière je predstavnik klasicizma, koji je u svoje vrijeme svoju pažnju usmjerio prema ismijavanju tadašnjeg društva, gdje najviše pikirao na staleške predrasude, pokvarenost aristokracije te licemjerje tadašnjeg svećenstva. Ne moramo ni spominjati koliko je bio omrađen u nekim krugovima.

Naime u u toj fazi stvaranja te naravno ismijavanja određenih slojeva društva, razvio je talijansku komediju intrige u društvenu komediju i komediju običaja s tragikomičnom pozadinom u kojima veličina komičnoga doseže dimenzije tragičnoga. Godine 1660. preuzeo je kraljevsko kazalište u Parizu, čime se zapravo učvrstio na umjetničkoj sceni. Kroz njegov rad mogao se primjetiti utjecaj komedije Erudite i komedije Del Arte.Molière se rodio 15. siječnja 1622. godine u Parizu u obitelji Jeana Poquelina i Marie Cresse, koja je dolazila iz građanske obitelji. Nažalost kada je Molière imao samo deset godina ostao je bez majke, nakon čega su se on i otac preselili u drugi stan, bogatiji prostor u malo boljoj ulici u gradu. Svoje školovanje započeo je u Parizu gdje je završio isusovački kolegij u strogom akademskom okružnju.

U početku je slijedio snove svog oca kada je odlučio kako će raditi u uredu. Međutim u lipnju 1643. godine kada je Moliere imao svega 21 godinu, odlučio je napustiti društveni status koji je dotada imao i nastaviti svoju karijeru na pozornici među umjetnicima. Tada se pridružio glumici Madeleine Bejart s kojom se još prije susreo. Uskoro im se pridružio i njezin brat.


Osnovali su kazalište koje je nažalost doživjelop bankrot 1645. Iako je Molière bio stvarno predan u svom poslu u kazalištu kao kao šef družine, zbog velikih dugova koji su se nagomilali više nisu mogli kazalište držati otvorenim.

To je bilo vrijeme kada se u potpunosti odmetnuo od svoje obitelji, jer je bilo sramotno što se odlučio na karijeru umjetnika na kazališnim daskama. Umro je 17. veljače 1673. godine u Parizu.