Melanije Trump

Slava rodnog mjesta Melanije Trump bliži se kraju: Prodavali su i kobasicu nazvanu njoj u čast

Melanije Trump

Valovi lagane, zlatne čokolade ljuljuškaju se na površini moussea od bijele čokolade prekrivene kremom - što su boje odabrane u čast najpoznatije kćeri Sevnice - Melanije Trump.

Tijekom posljednje četiri godine ovdašnji žitelji stekli su izvjesnu međunarodnu slavu i iskoristili je za promociju svog gradića smještenog u središnjoj Sloveniji, kao i svojih proizvoda. No, sada kad predsjednikovanje Donalda Trumpa ulazi u svoje posljednje tjedne, i slava Sevnice bliži se svome kraju.

'Željeli smo da torta bude elegantna, da sliči Melaniji - zlatna boja je tu zbog Trumpa, a bijela zbog Bijele kuće', kaže Nuša Vidmar, vlasnica slastičarnice Julija.

Torta sadrži i orašaste plodove, kojima je bila sezona kada je Melania Trump postala prva dama u siječnju 2017. godine.

Posjetitelji ovog gradića od 5.000 stanovnika, pristižu krivudavom cestom koja slijedi rijeku Savu kroz šumu i izlazi na pilanu, gdje su trupci naslagani visoko na prikolice.

Na obali Save, tek nešto izvan grada, neugledan kip na panju podiže ruku - gledatelj će presuditi pozdravlja li ili zove upomoć.

Ovo je druga verzija kipa koji se jednostavno zove Melania. Izvorni drveni kip, koji nije imao nikakve sličnosti s poznatom bivšom stanovnicom Sevnice, tijekom ljeta je netko spalio.

U Sevnici vrlo pažljivo odvajaju politiku od svoje povezanosti s Washingtonom.

'U našoj slastičarnici imamo puno ljudi iz cijelog svijeta - svi su probali tortu Melaniju, ali mislim da nisu došli samo po tortu', napominje vlasnica slastičarnice. 'Bila je to velika stvar za nas - velika stvar i za Sloveniju. Bio je to povijesni trenutak - i mislim da takav trenutak više nećemo vidjeti.'

No, to ne znači kraj svim koristima koje će veza s Melanijom donijeti Sevnici.

Unutar impozantnog zamka iz 16. stoljeća na brdu iznad grada, prodaje se kolekcija lokalnih proizvoda s oznakom 'Prva dama'. Nekima se to može činiti jeftinim komercijalnim trikom, a o tome što bi Melania Trump mogla pomisliti ako dozna za kobasicu nazvanu njoj u čast, možemo samo pretpostaviti. 

No, razvoj niza kvalitetnih, lokalno proizvedenih poklona - uključujući vino, čokoladu i kremu za uljepšavanje - zajednički je napor lokalnih vlasti i poduzeća.

Gradonačelnik Srećko Ocvirk kaže da ovaj jedinstveni pristup karakterizira zajednicu koja se sada ponosno predstavlja u svijetu.

'Sevnica nije tradicionalno turističko odredište. Ali ono što se dogodilo prije četiri godine vrlo je dobro utjecalo na prepoznatljivost grada', vjeruje. 'To je okupilo lokalno stanovništvo i potaklo tvrtke da udruže snage i surađuju.'

Unatoč predstojećem odlasku gospođe Trump iz Bijele kuće, Sevnica je odlučila nastaviti nuditi svoje proizvode inspirirane prvom damom, pa čak i dodati još proizvoda u asortiman.

Uživajući u svježem zraku nedaleko kipa Melanije, mještanin Smiljan Slukan otkriva da je njegov otac bio Melanijin učitelj u osnovnoj školi. Ali to ne utječe na njegovo viđenje ishoda američkih predsjedničkih izbora.

'Za mene osobno nije bila velika stvar kad je postala prva dama i njezin odlazak vjerojatno neće utjecati na mene ni sada.'

Strogo neznanstvena anketa provedena na ulicama grada sugerira da je ovo široko prihvaćeno razmišljanje. Ali u slastičarnici Nuša Vidmar ipak misli drugačije.

'Ove će četiri godine uvijek biti dio nas', kaže slastičarka. 'Pogotovo torta.'