Kraljica Elizabeta

Kraljica Elizabeta, ili po tituli kraljica-majka, bila je supruga kralja Džordža, ali i majka sadašnje vladarke koja nosi njeno ime — kraljica Elizabeta II. Preživela je dva svetska rata, mnoge kraljevske skandale, i doživela je i Džordžovu vladavinu i vladavinu svoje ćerke Elizabete II, koja je i danas na prestolu.

Kraljica Elizabeta

Ova žena je zaista bila neverovatna ličnost, i kao i svi, i ona je imala neke tajne, koje mnogi ne bi očekivali.

Bila je razmaženo i pohlepno dete

Elizabeta je imala 9 braće i sestara, a pošto su se rodili u kraljevskoj porodici, svi su bili veoma razmaženi. Ovo je, naravno, imalo i posledice, pa je Elizabeta postala zaista neposlušno i pohlepno dete. Prema izvorima, u detinjstvu je slala telegrame ocu tražeći od njega da joj pošalje više novca.

Pretrpela je gubitke u Prvom svetskom ratu

Elizabeta je imala oko 14 godina kada je počeo Prvi svetski rat i osetila je sve njegove strahote na sopstvenoj koži. Od njene braće, čak četvorica su bila u ratu i jedan od njih je poginuo. Dve godine kasnije, drugi brat je postao vojni zarobljenik

Uopšte nije volela kraljevsku titulu

Elizabeta se bojala da njen muž nasledi presto, najviše zato što nije želela da izgubi slobodu. Ona je izjavila da tada neće moći da misli niti oseća onako kako želi.

Nekoliko puta je odbila princa Alberta (Džordža)

Kada je Albert prvi put zatražio Elizabetinu ruku, ona je odbila, a isto je uradila kada ju je pitao drugi put. Postoje i glasine da se tokom tog perioda svog života viđala sa drugim muškarcima i navodno su te afere izazvale mnoge sukobe u porodici.

Kada ju je Albert po treći put zaprosio, Elizabeta je konačno prihvatila. Tri godine nakon venčanja rodila je sadašnju kraljicu Elizabetu II, a četiri godine kasnije princezu Margaretu.

Mrzela je Volis Simpson

Samo nekoliko meseci nakon što je Edvard (brat njenog muža) postao kralj Engleske, odrekao se titule kako bi mogao da se venča sa Volis Simpson. Zbog toga je Elizabetin muž seo na presto, a ona je postala kraljica. Tada je princ Albert promenio ime, pa ga danas poznajemo kao kralja Džordža VI.

Elizabeta je bila veoma ljuta zbog toga i otvoreno je mrzela Volis.

alt="hitler-ju-je-nazvao-najopasnijom-zenom-u-evropi-mracne-cinjenice-o-elizabeti-kraljici-majci-06.jpg" style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" />

Bila je perfekcionista, i to je izazivalo njene probleme

Tokom Drugog svetskog rata, Elizabeta je posećivala mesta u Londonu koja su bila uništena bombardovanjem. Ali pošto je želela da uvek izgleda savršeno, tokom ovih poseta nosila je svoju najbolju odeću. Normalno, ovaj gest je razljutio javnost, pa ju je narod počeo nazivati pogrdnim imenima.

Još čudnije u celoj situaciji je to da ona nije shvatala zašto su gnevni.

Hitler se plašio nje

Adolf Hitler je bio toliko uplašen Elizabetinom popularnošću širom Engleske, da ju je čak nazvao „najopasnijom ženom u Evropi“.

Imala je problema sa alkoholom

Iako je kraljica uvek izgledala sređeno i pribrano, izgleda da je imala ozbiljan problem sa pićem. Prema izvorima, popodne je pila jedno piće, crno vino uz ručak, martini uz večeru i par čaša šampanjca pre odlaska u krevet.

Nedolično ponašanje

Tokom 1947. godine, dok je obilazila Južnu Afriku, Elizabeta je pokazala svoje pravo lice. Naime, neki obožavalac se približio njenom automobilu, pa ga je udarila jako po glavi svojim kišobranom.

Okrivila je Edvarda i Volis Simpson za smrt svog muža

Nakon smrti kralja Džordža, Elizabeta je izjavila da bi on i dalje bio živ da nije morao da nosi teret krune. Elizabeta je bila ubeđena da je Edvardovo odbacivanje titule jedini razlog za smrt njenog muža.

Kraljica je bila toliko ljuta da je zabranila Edvardu i Volis da prisustvuju sahrani kralja Džordža.

Sama je izabrala titulu nakon kraljeve smrti

Nakon što je Džordž umro, na presto je sela njihova ćerka, sadašnja kraljica Elizabeta II, ali njena majka nije bila srećna što će izgubiti titulu. Pa, predložila je svojoj ćerki da dobije titulu kraljica Elizabeta, kraljica-majka.

Nekontrolisano trošenje

Iako je njena popularnost već opala, 1998. godine desio se skandal sa kraljicom-majkom. Tada se saznalo da je povukla 4 miliona funti sa računa kraljevske porodice i tako je postalo jasno koliko zapravo troši.

Ona skoro nikada nije govorila u javnosti

Ovo je možda najčudnija činjenica koju možete čuti o javnoj ličnosti, ali kraljica majka skoro nikada nije govorila u javnosti. Neko vreme su je ljudi zbog toga nazivali „Vojvotkinjom sa osmehom“.

Mrzela je Dajanu

Kraljica majka uopšte nije volela Dajanu, naročito posle svih skandala sa Čarlsom. Istovremeno, uopšte joj se nije dopalo što je Dajana postala „princeza iz naroda“ i smatrala je da je svojom otvorenošću prema javnosti ona uprljala kraljevsku porodicu.

Elizabeta je umrla 30. marta 2002. godine, u 101. godini života. Poslednjih godina života suočavala se sa brojnim zdravstvenim problemima, ali je ipak uspela da postane jedan od članova kraljevske porodice sa najdužim životom.