Brak

Bojim se da ga više uopće seksualne ne privlačim’: Što kad u braku nestane iskrica?

Brak

Jedna od važnih komponenti zdravog i uspješnog braka zasigurno je seksualnost i redoviti seksualni odnosi. Ako se vaša seksualna druženja događaju jednom u nekoliko mjeseci, možda ste u ozbiljnom problemu

Brak i muško-ženski odnosi, neiscrpne su teme koje se uvijek nađu na dnevnome redu većine žena, a i muškaraca. I svatko ima svoju viziju i pogled na to kako bi trebao izgledati emotivni i seksualni odnos između dvoje ljudi koji su odlučili provesti život, ili barem dio života zajedno.

Kako statistike i istraživanja govore, muškarci, uglavnom, imaju izraženiji libido i spremniji su na seksualne aktivnosti, dok žene, zagušene obavezama i majčinstvom, s godinama polako gube interes i sve im je manje zanimljiv seksualni odnos s partnerom.

Tu, naravno, dolazi do nepremostivoga jaza koji neminovno stvara problem u odnosu, a u nekim slučajevima dovodi i brak u pitanje.

Evo priče jedne donedavno udane žene, koja je imala sličan problem, a ni ona ni partner nisu pravodobno reagirali:

‘Kada smo ušli u vezu, bila sam ludo zaljubljena u svog supruga, a naš seksualni život bio je više nego dobar. Redovito smo imali odnose barem tri puta tjedno. Nakon rođenja prvog djeteta, moja želja prema suprugu i dalje je postojala, ali zbog dolaska djeteta, jednostavno nismo imali vremena jedno za drugo kao prije. Seksualni odnosi su nam se prorijedili, ali ne drastično. Kad sam postala drugi put majka, moja je seksualna želja potpuno nestala, a na svako nagovaranje supruga, ja bih pronašla izgovor zašto ne želim odnos.

Uskoro, naši su se seksualni odnosi toliko prorijedili, da smo vodili ljubav jednom u 6 mjeseci, što je mome mužu bilo neprihvatljivo. Počeli smo se sve češće svađati. Znala sam da je problem u mome libidu, ali jednostavno nisam se mogla natjerati na seks.

U roku godinu dana moj je suprug pronašao ljubavnicu, i to mi je priznao. Razumjela sam zašto. Nisam ga okrivljavala. Nakon mnogih razgovora, odlučili smo pokušati spasiti brak pa smo otišli na bračnu psihoterapiju. Svakakve su stvari izašle iz nas. No na kraju smo ipak podnijeli papire za razvod braka’.

Ovo je samo jedna od mnogih priča, koja je, nažalost, završila razvodom.

Prema američkom istraživanju, koje je objavljeno 2017. godine, 16% bračnih parova žive u braku bez seksa, a 2018. godine provedeno je istraživanje koje je pokazalo da je jedna od četiri ljubavnih veza bez seksualnog odnosa.

Postoje brojni razlozi koji dovode do nedostatka seksa u braku te ih oba partnera trebaju definirati. Partneru treba otvoreno reći sve brige vezane uz seksualnost i pokušati pronaći zajedničko rješenje.

Nedostatak seksa u braku može biti posljedica brojnih drugih problema s kojima se suočavate, a oni mogu biti financijske prirode ili nedovoljno međusobno razumijevanje i tolerancija, manjak komunikacije, problemi s djecom. Ako se partneri muče s međusobnom komunikacijom i nerazumijevanjem, često se kao posljedica razvija manja ili gotovo nikakva želja za seksom. Stoga, važno je rješavati probleme o kojima se ne govori i održavati zdravu i kvalitetnu komunikaciju.

Postoji i razlog seksualne prirode: vaši su seksualni interesi toliko različiti da ne možete zajedno uživati u njima te ne možete pronaći drugi način da istražite te interese. Svaka osoba ima stvari koje ih uzbuđuju, viziju kakav seks žele i s kime ga žele. Ponekad ono što želimo u potpunosti se kosi s onime što želi naš partner.
Seksualne želje mijenjaju se s godinama, pogotovo u vezama koje traju dugo, ali sve je to normalno i partneri se mogu usuglasiti i pronaći neki kompromis.

Jedini recept koji pomaže u rješavanju ovoga problema je razgovor i jačanje odnosa na emotivnoj razini, međusobno razumijevanje i poštovanje te uvažavanje želja obaju partnera.